O plantă minune, accesibilă nouă. Salvia, utilă în situații pe care e bine să le cunoști
Salvia era folosită de egipteni, în Antichitate, ca leac pentru infertilitate, iar Dioscoride, un medic, farmacolog și botanist din Grecia antică, nota că decoctul din această plantă avea puterea de a opri sângerările și de a curăța rănile, ulcerațiile și inflamațiile.
Specialiștii în medicină naturistă spun că salvia poate fi folosită sub formă proaspătă, ca pulbere uscată, ca tinctură, infuzie, decoct, vin medicinal și oțet. Planta are proprietăți antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, antiseptice, antispasmodice, antivirale, astringente și relaxante.
Combate balonarea
Salvia este utilă în caz de indigestie, balonare, colite de fermentație, enterocolite, tulburări de tranzit, dischinezii biliare (evacuarea anormală a veziculei biliare). În astfel de probleme, utilă e infuzia (1 linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte).
Curăță tenul acneic
Salvia este eficientă în tratarea problemelor de la nivelul pielii.
În aplicații externe, planta este benefică pentru tenul cu probleme, cu pori dilatați, cu pete pigmentare sau cu acnee. În problemele pielii, se utilizează sub formă de spălături sau comprese cu infuzie sau decoct de salvie. Compresele se țin pe față 15-20 de minute. Se pot folosi și creme sau geluri cu extract de salvie.
Cum se prepară leacurile
Poți face acasă propriile tratamente naturiste folosind salvie proaspătă sau uscată. Pentru pielea grasă și cu acnee, poți prepara un tonic simplu: se adaugă 1 lingură de salvie la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă 30 de minute la infuzat, se strecoară și se răcește bine înainte de a tampona fața cu acest tonic, ci ajutorul unei dischete demachiante. Pentru durerile în gât, sunt de ajutor gargarele cu ceai de salvie. Se pun 2 lingurițe de frunze uscate de salvie în 200 ml de apă. Se fierbe și se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară, se îndulcește cu miere când s-a mai răcit, apoi se face gargară de 2 ori pe zi. Pentru clătirea părului, se adaugă 1 linguriță de salvie la 50 ml de apă clocotită. Când se răcește, folosește-o pentru a clăti podoaba capilară și vei observa că te scapă de mătreață. Este un remediu benefic și pentru părul fragil, lipsit de vitalitate.
Are și contraindicații
Uleiul esențial de salvie poate fi toxic dacă planta este consumată în cantități mari. Este contraindicată femeilor însărcinate și celor care alăptează, deoarece le oprește lactația, precum și pacienților care suferă de epilepsie. Diabeticii vor folosi salvia cu prudență, fiindcă, în combinație cu tratamentul medicamentos, poate contribui la scăderea nivelului glucozei în sânge.
Sursa: Revista Click! Sănătate
Sursa foto: adevarul.ro