O rețetă pentru un weekend perfect. Kebab de vinete
Ingrediente necesare:
– 2 vinete
– ulei pentru uns
– 100 ml sos de roșii în stil grecesc
– 150 ml apă
– 1 ardei semi-iute bulgăresc (sau 1 ardei iute verde)
– 1/4 ardei gras (roșu)
– sare
Umplutură:
– 250 gr carne tocată
– 1 ceapă mica
– 1/2 lingură pastă de ardei (dulce sau iute sau amestec între cele două, după gust)
– 1 linguriță pastă de roșii
– 1/2 linguriță condiment turcesc
– câteva fire de pătrunjel
– câteva fire de mărar
– 1 lingură ulei
– sare
Mod de preparare:
Se prepară umplutura: se călește ceapa în ulei doar până se înmoaie un pic (cca 5 minute). Se adaugă pasta de ardei și roșii și se mai călesc două minute, după care se adaugă condimentul turcesc. Se toarnă amestecul peste carnea tocată. Se adaugă verdeturile tocate fin, se presară sare și se frământă câteva minute. Se ține la rece până e nevoie de ea.
Se taie codița vinetelor. Se taie vinetele pe lungime, felii de cca 1/2 cm. Se ung feliile cu ulei pe ambele părți. Se încinge bine o tigaie grill și se prăjesc vinetele câte 3 minute pe fiecare parte. Pe măsură ce se scot din tigaia grill, se presară vinetele cu puțină sare.
Se iau câte două felii de vinete de aceeași dimensiune. Se așază una peste alta in cruce. Se pune în centru 1 lingură de umplutură și se nivelează. Se ridică marginile opuse a feliei de jos. Se ridică apoi celelalte două margini și se întoarce pachetul cu partea împachetată în jos. Se așază pachetul într-un vas termorezistent suficient de mare încât să țină toate pachetele fără a fi înghesuite. Se repetă până se termină toate feliile de vinete.
Se taie ardeiul gras fâșii, care se introduc între pachete. Se amestecă sosul de roșii cu apă și se toarnă pe marginea tăvii. Se presară verdețurile și se așază ardeiul deasupra.
Se bagă tava la cuptor la 190C pentru 35-40 minute.