Beneficii neștiute ale acestor fructe! Consumă-le cât mai des!
Chiar dacă acordăm mai multă atenție uleiului de măsline, măslinele sunt unele dintre cele mai răspândite fructe din lume. Da, sunt fructe, chiar dacă cei mai mulți dintre noi credem că sunt legume. Iată 10 motive pentru care ar trebui sa consumam aceste mici delicatese în fiecare zi.
1. Măslinele au beneficii asupra sistemului cardiovascular
Atunci când radicalii liberi oxidează colesterolul, vasele de sânge sunt deteriorate și grăsimea se acumulează în artere, ceea ce duce, eventual, la un atac de cord. Nutrienții antioxidanți din măslinele negre împiedică această oxidare a colesterolului, contribuind astfel la prevenirea bolilor de inimă. Măslinele conțin grăsimi, dar sunt grăsimi mononesaturate sănătoase, care scad riscul de ateroscleroză și cresc colesterolul bun.
Studii recente au arătat ca grăsimile mononesaturate găsite în măsline (și în uleiul de măsline) pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Acidul oleic din măsline – odată absorbit în organism și transportat la celule – poate schimba modelele de semnalizare la nivel de membrana celulară. Aceste modificări la nivel de membrana celulelor duc la scăderea tensiunii arteriale.
2. Măslinele ajută la pierdere în greutate
Se pare că grăsimile mononesaturate, de tipul celor găsite în măsline, atunci când înlocuiesc grăsimile saturate, pot ajuta la pierderea în greutate. Conform cercetărilor, consumul de ulei de măsline descompune grăsimile din interiorul celulelor adipoase, reduce grăsimea de pe burtă și scade insensibilitatea la insulină.
Persoanele care au un consum ridicat de măsline, mănâncă mai puține calorii și sunt rareori supraponderale. Testele de sânge indică niveluri mai ridicate de serotonină, așa-numitul hormon de sațietate care ne face să ne simțim plini.
3. Măslinele ajută la prevenirea cancerului
Proprietățile antioxidante și anti-inflamatorii ale măslinelor le face un protector natural împotriva cancerului deoarece stresul oxidativ cronic și inflamația cronica pot fi un factor cheie în dezvoltarea cancerului.
Măsline negre sunt o sursă excelenta de vitamina E care are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi în grăsimile din corp.
4. Măslinele ușurează durerile
Bogate în antioxidanți și substanțe nutritive anti-inflamatorii, măslinele pot acționa ca un ibuprofen natural. Uleiurile lor conțin oleocanthal, o substanță cu agenți anti-inflamatorii. 50g (mai mult de 3 linguri și jumătate) de ulei de măsline virgin pe zi, conține o cantitate de oleocanthal cu efect anti-inflamator similar ca 1/10 ibuprofen doza pentru adulți.
5. Măslinele hrănesc pielea și părul
Măslinele sunt bogate în acizi grași și antioxidanți care hrănesc, hidratează și protejează. Cel mai important compus este vitamina E. Indiferent dacă este aplicată local sau ingerată, vitamina E protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete, împotrivă cancerului de piele și îmbătrânirii premature. Puteți avea un ten sănătos, luminos prin spălarea feței în apă caldă, apoi se aplică câteva picături de ulei de măsline, se lasă timp de 15 minute înainte de clătire.
6. Mai puține alergii cu extractele din măsline
Cercetările arată ca extractele din măsline funcționează ca anti-histaminice la nivel celular.
7. Măslinele asigură un tract digestiv sănătos
Consumul frecvent de vitamina E și de grăsimile mononesaturate din măsline este asociat cu rate scăzute de cancer de colon. Aceste substanțe nutritive ajută la prevenirea cancerului de colon prin neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, funcția de protecție a uleiului de măsline are un efect benefic asupra ulcerului și gastritei. Uleiul de măsline activează secreția de bilă și hormoni pancreatici în mod natural, reducând astfel incidența formării calculilor biliari. O ceașcă de măsline naturale conține 17% din doza zilnică de fibre, ceea ce asigură sănătatea tractului digestiv.
8. Măslinele sunt o sursă bună de Fier
Măslinele, în special cele negre, sunt foarte bogate în fier. Capacitatea celulelor roșii din sânge de a transporta oxigenul în corp se datorează prezenței de fier în sânge. În cazul în care avem lipsă de fier, țesuturile noastre nu primesc suficient oxigen, putem avea senzație de frig sau ne simțim slăbiți. Fierul joacă un rol esențial în producerea de energie.
9. Măslinele ajuta la sănătatea ochilor
O cană de măsline conține 10% din doza zilnică recomandată de vitamina A care este crucială pentru ochi sănătoși. Aceasta permite ochiului să distingă mai bine între lumină și întuneric, îmbunătățind astfel vederea pe întuneric. Mai mult, vitamina A lupta împotriva cataractei, degenerării maculare, glaucomului și altor boli oculare legate de vârstă.
10. Măslinele cresc nivelurile de glutation din sânge
S-a demonstrat ca măslinele au capacitatea de a crește concentrațiile de glutation (unul dintre nutrienții antioxidanti ai organismului). Consumul de pastă de măsline este asociat cu nivelul de glutation crescut în mod semnificativ în sânge și îmbunătățirea capacității antioxidante.
Sursa:suntsanatos.ro