Vreți să țineți timpul în loc? Iată câteva sfaturi!
1. Râdeți cât mai mult
Un hohot sănătos de râs este ca un mic exercițiu fizic – 100-200 hohote sunt echivalente cu zece minute de alergare sau vâslit, afirmă cardiologul american William Fry. Cercetarile arată și că râsul reduce nivelul hormonilor de stres și intensifică activitatea celulelor care formează sistemul natural de apărare al organismului (sistemul imunitar) și a anticorpilor.
2. Mutați-vă în Franța sau în Suedia
Un raport al World Health Organisation a descoperit că francezii trăiesc mai mult decât britanicii. Ei sunt al treilea popor din clasamentul mondial, față de britanici, care sunt pe locul 14. Iar un regim alimentar mai sănăos pare să fie factorul decisiv. Francezii au tendința de a mânca mai multe alimente proaspete, cumpărate în fiecare zi de la piețele locale și folosesc mai puțin alimentele semipreparate.
3. Culcați-vă mai târziu
Dacă dormiți mai mult de opt ore pe noapte vi se poate reduce speranța de viață. Un studiu din Archives of General Psychiatry, SUA, a descoperit că oamenii care dorm numai șase-șapte ore pe noapte trăiesc mai mult. S-a demonstrat că oamenii care dorm opt ore sau mai mult, sau mai puțin de patru ore au o rată a mortalității semnificativ mai mare.
4. O căsnicie fericită
Oamenii care au o căsnicie fericită și îndelungată au speranța de viața mai mare. Totuși, divorțul apoi recăsătorirea măresc riscul de moarte prematură, susține un studiu din Health Psychology Journal, USA.
4. Plimbați-vă, alergați, săriți
Femeile aflate în bună formă fizică au șanse cu 40% mai mici de a face maladii coronariene decât cele care nu fac mișcare fizică în mod regulat, spune dr. Ken Cooper de la Cooper Institute of Aerobic Research, SUA.
El a descoperit și că oamenii aflați între ultimele 20% ca formă fizică au un risc de trei ori mai mare să moară prematur decât cei aflați în cea mai buna formă.
5. Faceți sex
Cuplurile cu viață sexuală sănătoasă pot arăta cu până la zece ani mai tinere decât celelalte cupluri, conform unui studiu efectuat de dr. David Weeks de la Royal Edinburgh Hospital, UK. Acest lucru se întâmplă deoarece sexul vă reduce stresul, vă mărește starea de satisfacție și vă ajută să dormiți mai bine.
6. Trăiți la țară
Oamenii care trăiesc în zonele rurale au o speranță de viață mai mare decât cei care trăiesc la oraș. De exemplu, femeile care trăiesc în vestul regiunii Somerset (zona rurala din Marea Britanie), trăiesc în mediu 84 de ani, în timp ce femeile din Manchester (zona urbana) trăiesc în medie numai 76 de ani, conform cu Office for National Statistics. Iar un studiu de la Tokyo Medical and Dental School a descoperit că pensionarii din orașe care trăiesc lângă spații verzi deschise trăiesc în general mai mult decât cei blocați în jungla de betoane.
7. Supravegheați-vă greutatea
Alimentația în exces este una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii și mărește riscul bolilor de inima și al cancerului de colon, uter, bila, ovare și sâni. British Heart Foundation susține că bolile coronariene provoacă 270.000 de atacuri cardiace în fiecare an, iar 28.000 dintre acestea sunt atribuite obezității.
8. Faceți mulți copii
Un studiu din Psychology of Ageing a descoperit că speranța de viață a femeilor este cu atât mai mare cu cât au mai mulți copii. Acest lucru ar putea fi explicat prin relația pe care o au cu copiii și nepoții și cu suportul pe care îl primesc de la ei , pe măsură ce îmbătrânesc.
9. Invățați să cântați la pian
Celulele creierului funcționează împreună, deci faptul că învățați lucruri noi îmbunătățește funcționarea creierului în general. „Orice vârstă ați avea, stimularea mentală continuă va face creierul să construiască mai multe sinapse pe dendritele celulelor sale“, spune dr. Thomas Crook, autor al cărții The Memory Cure.
10. Priviti partea bună/pozitivă a lucrurilor
Cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA au descoperit că oamenii optimiști trăiesc cam cu 12 ani mai mult decât cei pesimiști. Pesimiștii sunt mai predispuși infecțiilor virale, cum sunt răcelile și gripa. De asemenea, de obicei nu au grijă să-și facă auto-examinările care pot detecta cancerul de piele sau de sâni, în timp ce oamenii care gândesc pozitiv urmează în mai mare măsură sfaturile specialiștilor privind sănătatea, spun cercetătorii.
11. Renuntați la fumat
Cu cât vă lăsațț mai repede cu atât mai bine. Intrucât pagubele provocate de fumat sunt cumulative, cu cât fumați mai mult timp, cu atât riscați mai mult să faceți o boală legată de fumat, cum ar fi cancerul de plămâni , o boală de inimă sau o boală obstructiva cronica a plămânilor. Circa 120.000 de decese anual sunt atribuite fumatului, susține grupul de lobby împotriva fumatului, Ash.
12. O relație bună cu mama
Un studiu efectuat de Harvard Medical School a descoperit ca 91% dintre oamenii care nu aveau o relație apropiată cu mama au făcut o boală gravă – tensiune arterială ridicată, alcoolism și boli de inimă – până la jumătatea vieții. Numai 45% dintre participanții care au declarat ca au o relație apropiată cu mama au făcut aceste boli grave.
13. Continuați să dați examene
Cu cât aveți mai multe calificări, cu atât va fi mai mare speranța dumneavoastră de viață, conform cercetărilor efectuate de University of Arkansas, USA. Cei mai putin educați sunt mai predispuși fumatului, ceea ce le măreste riscul de a face boli de inima și cancer, iar de obicei lucrează în posturi cu riscuri mai mari pentru sănătate, spun cercetătorii.
14. Examinați-vă sânii
Obișnuiți-vă să știți cum arată sânii dumneavoastră și ce consistență au și să informați medicul asupra oricăror schimbări, cum ar fi noduli, cavități, dureri sau secreții neobișnuite. Cel mai bun moment să faceți asta este la o săptămână după menstruație. Nu uitați că peste noua din zece noduli sunt benigni, iar multe forme de cancer la sân sunt tratabile dacă sunt detectate suficient de devreme.
15. Faceti teste Papanicolau în mod regulat
In Marea Britanie, femeile sunt chemate o dată la trei sau la cinci ani pentru a efectua un test de secreție vaginală (Papanicolau). In România medicii recomandă un test de secreție anual, însă nu există obligativitatea acestui test. Testele cervicale evita circa 2.500 de decese anual in Marea Britanie, susține The Institute of Public Health.
16. Răsfățati-vă cu ciocolată
Cercetătorii de la Harvard School of Public Health au descoperit că oamenii care consumă o cantitate moderată de ciocolată trăiesc mai mult decât cei care consumă dulciuri de cel puțin trei ori pe săptămână, și decât cei care nu se ating de dulciuri. Ciocolata conține substanțe chimice numite fenoli, despre care se crede că vă pot proteja împotriva bolilor de inima și a cancerului.
17. Regăsiți-vă credința
Mersul la biserica mărește speranța de viață, conform unui studiu din International Journal for Psychiatry and Medicine. Face foarte bine oamenilor stresați și cu probleme emoționale și pare să protejeze împotriva bolilor de inimă, respiratorii sau digestive.
18. Inscrieți-vă intr-un club de bridge
Pe măsura ce imbătrâniti, faptul că jucați cărți sau mergeți la cumpărături poate fi la fel de benefic ca și exercițiul fizic, conform unui studiu al Harvard University, USA. Cheia unei bune sănătăți, conchid cercetătorii, este să faceți ceea ce vă place și vă face să aveți o părere bună despre dumneavoastră.
19. Alimentație anti-cancer
Circa 40% dintre formele de cancer sunt legate de alimentație, conform American Institute for Cancer Research. Consumați cel putin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi pentru a reduce riscul de cancer la plămâni, cancer al tractului digestiv, al intestinelor, al vezicii urinare și al sânilor.
20. Savurați un ceai
Ceaiul verde și ceaiul negru obișnuit conțin aceeași cantitate de antioxidanți și au avantaje similare. Cercetătorii de la Harvard au descoperit ca o ceașcă de ceai negru pe zi reduce dramatic riscul maladiilor inimii. Iar oamenii de știință de la Beth Israel Deaconess Medical Centre au descoperit ca obiceiul de a bea ceai mărește rata de supraviețuire de după un atac cardiac cu 28 de procente.
21. Nu vă luați de lucru acasă
Acesta poate să vă facă să credeți că nu vă puteți adapta cerințelor de la serviciu, ceea ce vă poate mări stresul. Conform studiilor efectuate de Johns Hopkins University, in SUA, oamenii stresați sunt de 20 de ori mai predispuși bolilor de inimă. Stresul îndelungat slăbește sistemul imunitar și golește rezerva de antioxidanți a organismului, menita sa evite îmbătrânirea prematură.
22. Invățați să vă relaxați
Incercați o tehnică de relaxare cum ar fi yoga sau meditația, despre care s-a dovedit că pot combate stresul. Relaxarea reduce tensiunea arterială și ajută la reducerea bolilor legate de stres cum sunt depresiile.
23. Verificați-vă scaunele
Dacă observați o schimbare dramatică in funcționarea intestinelor – cum ar fi o creștere inexplicabilă a constipațiilor, sau scaune mai moi ori cu scurgeri de sânge – ar trebui să consultați imediat un medic. In cel mai rău caz ar putea fi un cancer al colonului, care adesea este descoperit prea târziu, după ce s-a întins deja în organism.
24. Luați-vă un animal de companie
Familiile care au un câine sau o pisică sunt mai putin stresate și vizitează medicul mai rar decât cele care nu au un animal de companie, susțin savanții de la Cambridge University. Animalele vă ajută să vă simțiți optimist și relaxat, ceea ce reduce tensiunea sangvină. Câinii sunt cei mai recomandabili, dar chiar și un peștișor într-un acvariu v-ar ajuta.
Sursa: supereva.ro