Deși îți asigură un look impecabil al unghiilor, cunoști riscurile manichiurii cu gel?
Manichiura cu gel este preferată de milioane de femei deoarece asigură un look impecabil al unghiilor, însă această perfecţiune nu vine totuşi fără un preţ. Se pare că aceste proceduri sunt deosebit de periculoase, deoarece cresc riscul de infecţii şi distrug unghia.
Pe lângă faptul că trei săptămâni nu ne mai batem capul cu făcutul unghiilor, există câteva aspecte pe care trebuie să le luăm în seamă atunci când optăm pentru manichiura cu gel, şi anume:
- Lămpile folosite pentru uscarea gelului pe unghii cresc riscul de cancer de piele
Deşi radiaţiile sunt la nivelul minim şi nu sunt expuse pe piele mai mult de 2 minute, cum ar fi normal, există şi saloane unde această practică este încălcată iar timpul de expunere ajunge chiar şi la 8 minute. În plus, pentru că aparatele folosite nu au opţiuni de reglare, radiţiile ultraviolete atacă pielea mâinilor, favorizând apariţia ridurilor.
- Substanţele chimice de îndepărtare a gelului pot subţia unghia
Acetona, produs cosmetic folosit pentru îndepărtarea lacului de unghii, este de fapt un amestec de substanţe chimice care nu numai că ne scapă de culoarea de pe unghii, dar ne poate subţia şi îngălbeni unghia naturală şi poate provoca iritaţii ale pielii. De asemenea, femeile care apelează la această procedură se plâng de faptul că, în timp, unghiile încep să se exfolieze, ajungând la rupere.
- Instrumentele utilizate pentru îndepărtarea gelului pot favoriza înmulţirea bacterilor şi apariţia infecţiilor
Multe manichiuriste folosesc instrumente metalice pentru a îndepărta stratul de gel rămas după aplicarea acetonei, însă acestea pot îndepărta şi pielea subţire, existând astfel riscul de infecţii la nivelul degetelor. De asemenea, unghiile devin roşii şi dureroase la atingere.
Dacă totuşi nu poţi renunţa la acest tip de manichiură, medicii recomandă să mergi la un salon care nu foloseşte lumini pe bază de ultraviolete, să aplici o cremă de protecţie solară pe mâini înainte de începerea procesului de manichiură şi să porţi mănuşi speciale pentru a-ţi proteja pielea sensibilă din jurul unghiilor.
Sursa: csid.ro