Căpșunele – un miracol pentru sănătate

capsuni

loading...

Căpșunele se numără printre cele mai iubite și sănătoase fructe ale sezonului. Nu doar că sunt delicioase, dar le putem include la loc de cinste într-un top 20 al fructelor cu o puternică capacitate antioxidantă.

Pe lângă savoarea pe care o au căpşunele, o adevărată bucurie pentru papilele gustative, aceste fructe de sezon au și numeroase beneficii pentru organism.

Mediafax trece în revistă zece motive pentru care aceste fructe ar trebui incluse în meniul zilnic.

1. Întăresc sistemul imunitar.

“Căpşunele sunt o sursă excelentă de vitamina C”, spune dieticianul Madeleine Edwards, citată de Best Health în pagina electronică. O porţie conţine 51.5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, vitamină care este cunoscută pentru proprietăţile de stimulare a imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient.

2. Ajută la menţinerea unei vederi sănătoase.

Proprietăţile antioxidante ale căpşunelor previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţeşte corneea și retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C în doze exagerate ar putea creşte riscul dezvoltării cataractei în cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai dacă sunt preluate din suplimente şi nu din fructe sau legume.

3. Luptă împotriva cancerului.

Căpşunele conţin antioxidanţii luteină şi zeaxantină şi acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică. “A fost demonstrat că acidul elagic are proprietăţi anti-cancer”, a declarat Madeleine Edwards.

4. Întârzie apariţia ridurilor.

Vitamina C găsită în căpşune produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticitiăţii pielii. Iar conform cercetătorilor Universităţii Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului şi inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariţiei ridurilor.

5. Scad nivelul de colesterol.

Fitochimicalele din căpşuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor.  Consumul căpşunilor reduce lipidele din sânge, care, în cantităţi mari, se pot depune pe pereţii arterelor.

6. Reduc inflamaţiile.

Căpşunele au proprietatea de a reduce inflamaţiile articulaţiilor, care ar putea provoca artrită. De asemenea, conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health, femeile care mănâncă 16 căpşuni pe săptămână sunt cu 14% mai puţin predispuse să aibă un nivel crescut al proteinei C reactive(CRP).

7. Menţin o valoare normală a presiunii sângelui .

O porţie de căpşune conţine 134 mg de potasiu şi ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamaţia şi presiunea sângelui, căpşunele sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătatea inimii.

8. Sporesc numărul de fibre.

Căpşunele conţin 2g de fibre pe porţie, esenţiale pentru o digestie sănătoasă. Absenţa lor poate conduce la diverticulită, care se manifestă la 50% dintre persoanele peste 60 de ani. De asemenea, căpşunele consumate cu moderaţie luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2.

9. Ţin greutatea sub control.

Căpşunele au un conţinut redus de sodiu, zahăr şi calorii (în jur de 28 kCal pe porţie).

“Căpşunele conţin zaharuri naturale, dar care nu depăşesc 4g pe porţie, în timp ce totalul conţinutului de carbohidraţi este echivalent cu mai puţin de o jumătate de felie de pâine. Triplaţi-vă porţia şi veţi avea o gustare cu mai puţin de 100 de calorii – şi cu mult mai sănătoasă decât snack-urile cu acelaşi număr de calorii”, spune dieteticianul Edwards.

10. Sunt sănătoase în perioada prenatală.

Acidul folic este recomandat femeilor însărcinate sau celor care îşi doresc o sarcină, căpşunele conţinând 21 mg pe porţie. Acest tip de vitamină B ajută fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării.

Sursa: jurnalspiritual.eu

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *