Nu reușești să scapi de mătreață? Tratamente naturale care te ajută să scapi de ciuperca generatoare a mătreții

matreata

loading...

Matreata afecteaza, periodic, una din doua persoane. Lasand deoparte aspectul estetic, in faza incipienta matreata nu este o problema grava si se rezolva relativ usor, daca intervii la timp.

In mod normal, pielea capului se reinnoieste o data pe luna. Noile celule se formeaza in straturile profunde ale dermei si le elimina pe cele moarte, impingandu-le la suprafata pielii. Cand ciuperca Malassezia, prezenta in mod natural in piele, incepe sa se inmulteasca necontrolat, se accelereaza traficul celular. Noile celule se formeaza in 8-15 zile, iar celulele moarte nu mai au timp sa se dizolve in mod natural. Astfel, celulele moarte se aglomereaza la suprafata pielii si se formeaza matreata.

In anumite cazuri, matreata poate fi un simptom al unei boli, cum ar fi alergiile de contact, nevrodermitele sau psoriazisul si poate fi insotita de mancarimi permanente. Daca nu reusesti sa indepartezi matreata cu un sampon, consulta un medic dermatolog.

Cum te speli pe cap atunci cand ai matreata

Matreata este rezultatul unei ciuperci numite Malassezia. Spalarea parului mai des, zilnic chiar, cu un sampon delicat te poate ajuta sa eviti descuamarea, dar nu va frana actiunea ciupercii. Riscul de a te spala prea des este sa indepartezi si sebumul, care este agentul protector al florei microbiene normale a pielii capului. Este recomandat sa nu te speli mai des de doua ori pe saptamana. Daca problema ta cu matreata este grava, consulta un medic.

Renunta la asa-numitele sampoane anti-matreata din comert, ce promit sa faca minuni si incearca aceste tratamente naturale pentru a-ti recapata stralucirea parului si pentru a scapa de matreata.

Usturoi si miere

Proprietatile anti-fungice ale usturoiului sunt perfecte pentru a elimina matreata cauzata de bacterii. Zdrobeste cativa catei de usturoi, dar adauga si putina miere pentru a indeparta mirosul neplacut inainte de a te spala cu samponul preferat.

Aspirina

Aspirina contine aceeasi substanta activa (acid salicilic) ca si multe dintre sampoanele anti-matreata din farmacii. Tine matreata sub control zdrobind doua aspirine intr-o pudra fina pe care o amesteci cu sampon, lasa mixtura sa actioneze timp de 1-2 minute, clateste bine, dupa care spala-te din nou cu samponul tau obisnuit.

Bicarbonat de sodiu

Poti gasi remediul pentru a scapa de matreata chiar in bucataria ta. Uda-ti parul si apoi maseaza o mana de bicarbonat de sodiu cat mai aproape de scalp. Sari peste samponare si clateste bine. Bicarbonatul de sodiu reduce ciupercile care pot cauza matreata insa ai grija sa nu exagerezi cu acest tratament pentru ca iti poate usca parul.

Otet de mere

Aciditatea din otetul de mere schimba pH-ul scalpului, facand ca parul sa se ingrase mai rar. Adauga intr-o sticla un sfert de cana de otet de mere si un sfert de cana de apa, apoi pulverizeaza pe scalp amestecul rezultat. Infasoara-ti capul intr-un prosop si lasa sa actioneze timp de 15 minute – 1 ora, dupa care spala parul, ca de obicei. Fa acest ritual de ingrijire de doua ori pe saptamana.

Ulei de cocos

Daca vrei un tratament pentru matreata ce nu da gres si in plus, iti face parul sa miroasa frumos, inainte de a intra la dus, maseaza scalpul cu 3-5 linguri de ulei de cocos si lasa-l sa actioneze timp de o ora. Poti sa cauti si un sampon care contine acest ulei in compozitie.

Cum scapi de matreata

Lamaie

Pentru o solutie rapida impotriva matretii, maseaza scalpul cu doua linguri de suc de lamaie si clateste cu multa apa. Apoi amesteca o lingura de suc de lamaie cu o cana cu apa si clateste din nou. Repeta acest tratament zilnic, pana cand vei observa o imbunatatire. Aciditatea lamaii echilibreaza pH-ul scalpului, la fel ca si otetul de mere.

Sare

Sarea de bucatarie face minuni in inlaturarea matretii inainte de samponare. Scutura putina sare si maseaza-ti scalpul inainte de dus, pentru a scapa de pielea uscata.

Ulei de masline

Un remediu popular ce ofera multe beneficii parului este folosirea uleiului de masline. Maseaza 10 picaturi de ulei de masline pe scalp si lasa-l sa actioneze peste noapte. Dimineata urmeaza-ti rutina obisnuita si samponeaza, apoi clateste bine. Pentru o solutie mai rapida, cauta in comert sampoane si balsamuri cu ulei de masline.

Articol relatat de infocs.ro

Sursa foto: femeia.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *