Trăiește sănătos. Se pot congela alimentele crude?

legume-congelate

loading...

În vreme ce căldura de la gătit sau alte forme de procesare distruge elementele vitale din legume, fructe, nuci și alte alimente, congelarea rapidă nu o face.

Congelarea rapidă a alimentelor proaspete și coapte menține în suspensie principiile vitale, fără a afecta sau distruge valoarea nutritivă a alimentului respectiv.

E necesar, însă, când decongelăm aceste alimente, să ținem minte că, atunci când temperatura crește până în punctul în care viața din atomii componenți devine activă, acestea riscă să se strice mai rapid decât fructele și legumele proaspete, din grădină sau de la piață. Temperatura adecvată pentru păstrarea acestora după ce au fost decongelate este de 1-3 grade Celsius, cu condiția să nu fi fost ținute la temperatura camerei mai mult de 10-15 minute.

Congelarea rapidă are un avantaj enorm față de alte metode de păstrare a alimentelor, acestea putând fi păstrate în congelator timp de mai multe luni fără a se deteriora, dacă temperatura este suficient de scăzută pentru a congela rapid și complet. O altă calitate este că legumele și fructele bine coapte sunt produse perisabile și nu ar putea fi comercializate dacă nu ar fi congelate rapid.

Multe fructe sunt îndulcite cu zahăr, iar legumele au un adaos de sare atunci când sunt congelate industrial. E bine să luăm în calcul aceste aspecte când le cumpărăm, pentru că zahărul face ca valoarea nutritivă a fructelor să scadă, generând o reacție acidă în corp, iar sarea este o substanță anorganică ce tinde să perturbe procesele organice ale digestiei.

Sursa: Norman W. Walker, Calea naturală către o greutate ideală – O alimentație simplă și sănătoasă 

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *